ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

KONFERENCE: Zpráva hospodáře SÚS tit

publikováno: 26.03.2024

Se zprávou vystoupil hospodář SÚS Milan Štěpnička, který se soustředil dosavadnímu úspěchy a výzvy v oblasti hospodaření.

V úvodu hovořil o složité situaci kolem nás, která vyústila ve vysokou inflaci, která dramaticky zvýšila ceny všech vstupů potřebných pro produkci rybích násad.

„Nedávno jsem pořídil násadu tržního candáta za 520 Kč/kg, což je cena na hraně efektivnosti,“ uvedl Milan Štěpnička příklad, jak se ceny výrazně posunuly.

Vyslovil potěšení, že zdražení násad  neohrozilo náš závazek k udržování vysoké kvality při zarybňování.

„Největší položkou v našich kalkulacích je kapr, jehož cena vzrostla o více než 50 korun za kus během posledních dvou let. Tento nárůst byl hlavním důvodem pro zvýšení ceny územní povolenky,“ poznamenal hospodář.

Mluvil i o poklesu v posledních dvou letech právě při vysazování kapra. Důvodem bylo vysazování těžších ryb, o průměrné hmotnosti kaprů z 0,65 kg na 1,3 kg, což podle hospodáře zvýšilo atraktivitu revírů.

Ocenil i postupný přesun v zarybňování s dravými rybami, kdy se opouští roček a vysazují se ryby v tržní velikosti.

Prioritou zůstává vysazování reofilních druhů ryb, neboť naše řeky a potoky jsou pro ně přirozeným prostředím.

Neopomněl ani rybí predátory, rostoucí tlak od kormoránů a zmínil Sázavu a Jizeru, kde se navíc výrazně vyskytuje morčák velký.

U pstruhových revírů hospodář uvedl jednu velkou výzvu, a to je samotná příroda. Dopady klimatických změn a hydrobiologického stavu revírů jsou zřetelné a ovlivňují situaci na všech frontách a zřejmě bude muset dojít k dalším změnám. „Nicméně se nevzdáváme a zarybňujeme revíry více, než nám ukládá zarybňovací povinnost,“ řekl Štěpnička.

Při této příležitosti kritizoval vyhlášku o rybářství 197/2004 Sb., která přinesla sjednocení doby lovu přívlače s muškařením na pstruhových revírech.

SÚS chystá nový projekt na záchranu karase obecného v našich revírech. Bylo zakoupeno 200 kg této ryby, která pochází přímo z volné přírody a bude provedeno genetické vyšetření, abychom ověřili, že se jedná o čistou populaci. Poté budou kontaktovány místní organizace, zda mají vhodné podmínky pro chov a vysazení karase v oblastech, kde nežije stříbrňák.

Hovořil i kontrolách vysazování, které se osvědčily a bude se v nich nadále pokračovat.

Upozornil na správné zacházení s dravými a lososovitými rybami, na nezbytné používání vaniček s vodou, neboť přeprava těchto ryb na suchu může mít fatální následky.

(šam)

Fotogalerie tit

foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 385 758

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS