ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Efektivní hospodaření na zrevitalizovaném rybníku Valcverk tit

publikováno: 07.11.2023

V sobotu (4. 11.) slovila MO Hořovice poslední rybník v letošním roce. Do našich revírů bylo z výlovu Valcverku vysazeno celkem 2 000 Kg kaprů, 98 kg štik a 200 kg cejnů.

Dále bylo sloveno 300 kg generačních kaprů jako chovné hejno, 30 kg štik a 100 kg kaprů k nabídce do prodeje ryb přímo na hrázi. Občerstvení pro veřejnost a lovící zajistil Ján Rogos. 

Pro posouzení hospodářské ekonomiky uvádím, že rybník byl v letech 2018 – 2020 zrevitalizován, a dle podmínek dotace je zde zákaz krmení, hnojení a přidávání dalších živin. Na rybníku hospodaříme pouze s přirozenou produkcí.

V roce 2021 bylo ponecháno v rybníce 10 kusů štiky, 2 000 kusů kaprů K1 a bílá ryba. Díky zrevitalizované ploše zde proběhl přirozený výtěr štiky a množství šneků a škeblí má pro další ryby obrovský potenciál pro přírůstky a celý výlovek je přirozenou produkcí rybníka (2,8 ha).

Soulad rybí obsádky s ostatními živočichy dokazuje obrovská populace škeble, které bylo z rybníka před výlovem sebráno několik desítek kg a všechny budou vráceny zpět.

Tyto poznatky uvádím z důvodů obav při podávání dotací na odbahňování rybníků a omezení rybí obsádky se zákazem krmení. I přes toto se dá velmi efektivně hospodařit.

Ing. David Grunt, hospodář MO

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 460 698

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS