ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Kyslíkový deficit na jezeře Sadská! tit

publikováno: 20.10.2023

Na základě mnoha dotazů směřující na náš územní svaz ohledně situace na jezeře Sadská informujeme:

Ve středu 18. 10. obdrželi zástupci MO Nymburk informaci o hromadících se rybách u hladiny na jezeře Sadská (revír 4111 133).

Příčinou je zřejmě úbytek kyslíku v jednotlivých vrstvách vodního sloupce. Jev, který se každoročně opakuje. Vše bylo již v lednu letošního roku nahlášeno odboru ŽP v Nymburce, dodnes však nepřišlo žádné stanovisko.

V těchto hodinách situaci pomáháme řešit ve spolupráci s MO, dnes dopoledne byla vypůjčeno plovoucí čerpadlo na prokysličení vody od MO Čelákovice, která ho i na Sadskou dovezla, za což dekujeme a dochází tak k prokysličování vody v jezeře.

Situace byla nahlášena na Krajský úřad odboru životního prostředí. V sobotu 21. 10. 2023 bude proveden odlov troubící ryby v maximální možné míře a její převoz do nedalekého revíru MO Nymburk 411 053 Labe 21.

Akce se budou účastnit členové MO Nymburk a předseda SÚS Dušan Hýbner. Bude pořízena fotodokumentace a zaznamenán počet, hmotnost a druhy převezených ryb. Takto odlovené ryby budou následně vykázány do přílohy č. 5 do kolonky: Uloveno jiným způsobem.

V současné době nemůžeme dělat více, zarybňovací plán je snížený na minimum, všechny dotčené orgány mají situaci nahlášenou a měly by konat, což budeme urgovat. Rybám budeme zajišťovat prokysličování vody v jezeře pomocí dobrovolníků a HZS, troubíci ryby budou odváženy do Labe a situace se bude dál monitorovat, vyhodnocovat, a dle průběhu přijímat opatření.

Do odvolání byl hospodářem MO vyhlášen zákaz rybolovu na jezeru Sadská.

Dušan Hýbner, předseda SÚS

 

Fotogalerie tit

foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 444 405

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS