ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Předseda k uplynulým třem měsícům... tit

publikováno: 17.10.2023

Letní měsíce dovolených a prázdnin proběhly v klidu, byť nás opět trápilo sucho. Pokračuje postupné vysychání toků, opět se objevily kyslíkové deficity, a tak jsme rybám museli pomáhat, jak sedalo, za což všem, kteří přiložili ruku k dílu, děkuji.

Problémy s letními deficity se opakují a situace se určitě v budoucnu nezlepší, spíše bude hůř, proto výbor našeho ÚS projednal a schválil záměr podat žádost o dotaci na Středočeský kraj k nákupu několika sad čerpadel, čeřičů a příslušenství, aby toto vybavení bylo na ÚS k dispozici našim MO v letních měsících.

Léto byl čas letních táborů a řada místních organizací je pro své děti pořádala, za což mají můj obdiv, neboť jako každoročně přímý účastník tábora našeho územního svazu vím, co to obnáší od samotné přípravy až po obrovskou zodpovědnost, kterou na sebe vedoucí rybářských kroužků a jejich spolupracovníci berou.

Pokračovali jsme i přes léto v zarybňování revírů a vodních ploch především kapry z letních prubů, i když tentokrát sehnat násadu nebylo vůbec jednoduché a jsem rád, že se nám to dařilo alespoň v míře, v jaké jsme to dělali.

Násady se začaly rozjíždět v září a pokračují i nyní, kdy se plní zarybňovací povinnosti. Kromě kaprů jsme během září vysazovali štiky, candáty, parmičky, ostroretky, podoustve, duháky, amury, okouny, perlíny, a to v různých věkových kategoriích.

Rovněž se během léta zvýšila ostraha našich revírů, rybářská stráž často ve spolupráci s Policií ČR vykonávala kontroly a oběma složkám musím poděkovat za jejich práci. Pytláků na našich revírech a rybochovných zařízeních přibývá, stejně jako lovících, kteří neznají a nedodržují základní pravidla při rybolovu. Děkuji našim členům, kteří nejsou lhostejní ke svému okolí a dokáží na tyto situace reagovat přivoláním RS či PČR. Členové RS naši spolupráci a pomoc potřebují, děkuji vám za ni.

Pokračovali jsme v údržbě především našich vodních ploch, kdy se sekaly pobřežní pozemky. Pořádek a upravený revír či vodní plocha je vizitkou těch, kteří na nich hospodaří. 

Nemohu opomenout moji srdcovou záležitost a tou je charitativní činnost našeho územního svazu a vlastně všech rybářů, kteří na naši výzvu reagují. Mohli jsme tak pomoci Kristýnce, o jejím příběhu toho bylo napsáno hodně, a která je dcerou jednoho z nás. Přispěli jsme částkou 50 000 korun a členové výboru SÚS mezi sebou vybrali dalších 17 000 korun, čehož si velice vážím a přidali se rybáři z řad jednotlivců.

Nebyla to však jediná akce, rovněž jsme podpořili na pískovně charitativní závod Kámik Charity Carp Cup, kdy jsme pískovnu poskytli na pět dní zdarma a zakoupili jsme poháry pro vítěze. Podařilo se zde vybrat přes 200 000 korun, což je úžasná částka a peníze tak byly rozděleny mezi tři nemocné děti – Kristýnku, Bertíka a Aničku a část putovala i do MO Kladruby, která pracuje s handicapovanými rybáři.

Jsem pyšný na rybáře, kteří toto dokáží a pomohou.

Setkal jsem se s hejtmankou našeho kraje Mgr. Petrou Peckovou. Příjemný rozhovor, ze kterého vzešla možnost další spolupráce se Středočeským krajem, ať je to v oblasti vysazování odkrmených úhořů, ale i v podpoře našich dětí a mládeže a handicapovaných rybářů, kdy paní hejtmanku velmi zaujalo vybudování lovných míst právě pro tyto rybáře.

Skvěle si vedli opět naši sportovci, všem děkuju za reprezentaci našeho územního svazu. Vyzdvihnout musím opět Tomáše Spáčila, který „řádil“ na MS v rybolovné technice v Polsku, odkud přivezl osm medailí a stal se tam trojnásobným mistrem světa.

Parádně si vedli naši přívlačáři na mistrovství republiky a tým ve složení Karel Frelich, Oto Hlaváč, Martin Svoboda, Pavel Vokál a vedoucí družstva Richard Pacholátko získal zlato! Navíc brali stříbro (K. Frelich) a bronz (M. Svoboda) v jednotlivcích. Skvěle si tu vedly i naše ženy, kdy si pohár za druhé místo odvezla Denisa Šoltysová, před třetí Hanou Hoffmannovou a čtvrtou Danielou Truhlářovou, Jana Vesfálová skončila na místě sedmém.

A přívlačáři sklízeli úspěchy i dál, tentokrát juniorský středočeský tým, který ovládnul Mezinárodní mistrovství ČR. V kategorii U15 zvítězil Pavel Franče, Petr Franče byl třetí. V kategorii U20 získal titul mistra ČR Jiří Pěchouček, druhý byl Jáchym Hanko. Velká gratulace všem!

S rozjezdem školního roku jsou pořádány naše vodnické náborové akce, za což všem, kteří tuto formu náboru dětí dělají, děkuju.

Svoji činnost zahájily či zahajují i rybářské kroužky, pro ně máme opět připraveny startovací balíčky, v kterých jsou výukové materiály, poznámkové bloky, pexeso a další drobný materiál na zahájení kroužku. Stačí si jen o ně zažádat na sekretariátu SÚS.

Potud vše proběhlo v relativním klidu, ale pak přišla novelizace vyhlášky č. 197, a to už jsem tak klidný nebyl. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale novelizaci vyhlášky v této podobě, co vyšla, považuji za promarněnou šanci, jak rybolov zase posunout o kousek dál. Změna platnosti rybářských lístků, či průkazu RS, nebo zařazení amura mezi vyjmenované ryby, to opravdu nejsou věci, které mě, jako rybáře, hospodáře i funkcionáře, trápily a toužil jsem je změnit.

Ale abych nebyl jen kritický. Vítám okamžitý zápis ulovených ryb, které si hodlá rybář ponechat, vítám i legislativní sjednocení pojmů – muškaření, stejně tak svazem ubráněný lov na živou rybičku, za což, jako řadový rybář, děkuji. Rovněž opatření proti nepůvodním a invazivním druhům ryb kvituji. Přijde mi to však málo. A to se raději zdržím komentáře k uváděným informacím, že je to výsledek usilovné dvouleté práce… tady je prostě něco špatně.

Přidat měsíc říjen mezi letní dobu lovu, aby se mohlo lovit od 04 do 24 hodin údajně nešlo, ale proti tomu projde lov přívlačí na P revírech do konce listopadu… To jsou prostě věci, kterým nerozumím. Chápu, že lov na mušku a přívlač se už v mnohém prolíná, a tak i rozumím snaze dobu lovu sjednotit, ale více bych pochopil obrácený směr, tedy lov oběma způsoby do 31. 8.

Také bych čekal změny v hájení ryb, nejmenších lovných délkách atd., okoun, karas obecný, lipan i potočák by si to zasloužili, více to komentovat nemá smysl…

Další hozenou rozbuškou byl uvažovaný návrh na sloučení brigád a členské známky do jednoho poplatku a následné přerozdělování a rovněž zavedení jednotné povolenky na revíry v celosvazovém rybolovu, tedy došlo by ke zrušení územních povolenek.

Na Radě vystupujeme, jako Středočeši, proti oběma těmto vizím. Chápal bych stanovení nejnižší možné sazby za jednu odpracovanou brigádnickou hodinu v rámci celého ČRS, ale rušit MO brigády, ty vkládat do ceny členské známky, to mi prostě přijde jako nesmysl, o nějakém přerozdělování nemluvě. MO, tedy alespoň těm, co hospodaří na rybochovných zařízeních a rybářských revírech to nic dobrého nepřinese a členům se rybařina opět prodraží.

Jednotná povolenka je pak pro mne zcela nepochopitelná, zvláště pak úvaha, jak by byla kalkulovaná. V současné době se kalkuluje cena územní povolenky, tedy alespoň v našem ÚS, na základě nákladů na zarybnění, dle ZP, režijních nákladech s tím spojených, nákladech na RS a nájmech. Tyto kalkulace vycházejí v každém ÚS zcela odlišně a pak je tedy na stole otázka, jak by se ta cena jednotné povolenky kalkulovala? Průměrem? Na základě obhospodařovaných revírů? Ať by byly nastaveny parametry výpočtu této jednotné povolenky jakékoliv, vycházelo by to prostě tak, že by některý územní svaz doplácel na jiný…

Ale nechme se překvapit. Osobně mi přijde, že si začínáme, jako svaz, zahrávat s členskou základnou i fungováním MO. A to jsou přece základní kameny celého našeho spolku. V poslední době jsme jim nepřinesli nic a spíš jim jen nakládáme. Ale třeba se pletu a můj úhel pohledu je mylný, protože na jednáních Rady zůstávám se svými názory osamocen, z čehož usuzuji, že je asi chyba ve mně. Pak nás tedy čeká sluncem prozářená budoucnost…

Dušan Hýbner

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 582 896

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS