ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Týnecký tábor plný zážitků a úlovků tit

publikováno: 07.08.2023

Pravidelně každý rok pořádáme pro děti z naší místní organizace Týnec nad Sázavou dětský rybářský tábor, a tak tomu bylo i letos. Po sedmi letech jsme však museli vzhledem ke špatnému (nízký) stavu řeky Sázavy vyzkoušet rybník Valcha u Borovnice.

Tábora se zúčastnilo 26 dětí z toho 6 děvčat. Děti jsme učili, jak se chovat u vody, v přírodě, ukázali jsme jim vše okolo rybaření, nechybělo poznávání ryb, živočichů, rostlin a vyzkoušely si různé rybolovné techniky.

Hlavním účelem bylo poznání ryb a vodních organismů, které lze potkat na našich vodách, na což jsme použili odbornou literaturu a také se podařilo několik ryb pro názornou ukázku nachytat, např. kapra obecného, amura bílého, cejna velkého, cejnka malého, perlína ostrobřichého, lína obecného, candáta obecného a jesetera sibiřského a ruského.

Nedílnou součástí celého týdne bylo dětem vysvětlit, naučit a vyzkoušet si rybolovné techniky, které lze na rybníku praktikovat, takže si děti osvojovaly lov na položenou, především těžkou kaprařinu, plavanou a feeder.

Ve středu, kdy mělo být počasí nejlepší, a také bylo, jsme pro děti přichystali rybářské závody, které byly složeny z teorie (rozpoznávání ryb, rybářský řád) a lovu ryb.

Nejlépe si vedl Tomáš Pikous s celkovým počtem bodů 2 526 cm a celkově za celé závody byly uloveny ryby v celkové délce 10 367 cm.

Všichni obdrželi nějakou hodnotnou cenu, které byly pořízeny za přispění MO Týnec nad Sázavou, MŠMT, Středočeského územního svazu, Dandylendu, Mikbaits, krmiv Hulín, rybníku Valcha a Josefa Šneberka alias „Pepa od Sázavy“, za což všem děkujeme.

Za celý týden děti nachytaly více než 100 kaprů nad 7 kg, 700 cejnků, 27 amurů a 3 jesetery a mohly se pochlubit s nejtěžšími úlovky kaprů 17 kg a 19,6 kg.

Celým týdnem nás provázela celotáborová hra, v níž byly děti rozděleny do týmů, a která byla zaměřena kromě znalostí na šikovnost a nápaditost. Každý den musely týmy splnit jeden z úkolů, např. složit básničku na jedno písmeno, vyrobit zmenšeninu plavidla či absolvovat všeobecný test z běžného školního, ale i rybářského prostředí.

Týden strávený s dětmi na rybníku Valcha byl plný zážitků, pro některé účastníky plný rekordních úlovků a tímto bych chtěl poděkovat panu Procházkovi a panu Křikavovi za o umožnění pořádání tábora na jejich rybníku. Děti se naučily vše, co se týká rybaření, tak chování se v přírodě a k přírodě a procvičily se i v rybářském řádu.

Přemysl Černušák, vedoucí mládeže MO Týnec nad Sázavou

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 561 059

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS