ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Ohlédnutí předsedy SÚS tit

publikováno: 09.07.2023

Své pravidelné čtvrtletní ohlédnutí začnu tentokrát činností našich rybářských kroužků, které se velmi výrazně zapojily do akce „Ukliďme revíry s kroužky“.

Mám radost, jak naši rybaříci za to při úklidech vzali, mnohým dospělým by mohli být vzorem, a jsem pyšný, jakým způsobem naši vedoucí kroužků své svěřence vedou, že to není jen o lovu, ale také o ochraně přírody a s tím spojeným úklidem.

Také jsem rád, že řada našich MO využila nabídku odboru mládeže na podporu dětských závodů, na které zasíláme do MO sadu pohárů, pokud si MO o ně požádá.

I když situace na trhu s násadami není z mnoha důvodů příznivá, pokračovali jsme ve vysazování ryb tak, jak se nám je dařilo u externích dodavatelů, ale i našich výrobních MO, získat. Opět jsme se nesoustředili jen na rybu v tržní velikosti, ale dbali jsme i na věkovou a druhovou pestrost. Naše revíry a VP byly tak důstojně připraveny jak na zahájení pstruhové sezóny, tak sezóny dravců.

Vysadili jsme kapry, duháky, pstruhy obecné, některé navíc jako součást našeho projektu s KÚ Středočeského kraje, štiky, jeseny, mníky, candáty, lipany líny, podoustve, ostroretky a spousty plotic a perlínů, kteří zejména ve vodních tocích po pravidelných zimních náletech kormoránů chybí.

Zvládli jsme vysadit všechny kapry v rámci vícezarybnění, přes léto budeme vysazovat tuto rybu hlavně z letních prubů, aby naše revíry byly atraktivní i v období prázdnin.

Vysadili jsme i krásné odkrmené úhoře do toků, které nesplňují podmínku průchodnosti a nemůžeme tam tak vysazovat monté z evropských fondů. Úhoře jsme samozřejmě nasadili z prostředků našeho ÚS a nezapomněli jsme ani na naše stojaté revíry a VP.

Osobně jsem opět nadšený z toho, jak proběhly závody „O pohár předsedy SÚS“ na Pískové Lhotě pro děti, mládež a dospělé, kterých se dohromady zúčastnilo 209 závodníků. Počasí nám přálo, po organizační stránce vše klaplo, jen ryby by mohly více spolupracovat, ale udrželi jsme poměrně vysokou laťku těchto závodů a za to jsem rád. Tímto chci ještě jednou poděkovat všem, kteří se na organizaci a průběhu závodů podíleli, byl to opět krásný víkend.

Rovněž musím zmínit naše sportovní rybáře, kde bych vyzdvihl výkon našeho družstva muškařů ve složení Samuel Piekar, Ivan Vančura, Vojtěch Marek, Roman Vlček a trenér Marek Macholda, které získalo bronz na mistrovství republiky. Vzhledem k tomu, že nejsme zrovna muškařům zaslíbeným krajem, jedná se o skvělý úspěch a klukům děkuji za parádní reprezentaci našeho ÚS.

Výborné je i 6. místo v týmech na MS handicapovaných rybářů, které se konalo ve Francii. Tým převážně tvořený členy MO Kladruby do poslední chvíle bojoval o bronz. I když to nakonec necinklo, není třeba věšet hlavy zvláště proto, že v náš tým bývá pravidelně složený z borců s největšími handicapy, na rozdíl od ostatních států.

Samotnou kapitolou našeho sportu je ertéčkář Tomáš Spáčil. Ono to už vypadá, že se stále opakuju, ale není tomu tak, Tomáš prostě jede a jeho dominance začíná připomínat tu, kterou vládl všem světovým juniorům. V posledních týdnech zvítězil ve dvou závodech Světového poháru, stal se mistrem republiky, odkud si přivezl celkem 8 medailí (pět zlatých, jednu stříbrnou a dvě bronzové). Píle, dřina, oddanost, kterou tomuto sportu Tomáš se svým otcem Radkem dávají, nese zasloužený úspěch a nám bude ctí i nadále Tomáše podporovat, zaslouží si to.

Znovu se nám rozjela náborová akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ a jsem za to rád, i když musím přiznat, že je nás stále málo a málo. A přitom je to jedinečná příležitost, jak dostat děti do přírody v rámci vyučování, vím, že školy jsou tomuto projektu velmi nakloněny a vítají ho. Tam, kde se „vodníci“ konají, dělají místní organizaci velkou reklamu a boří mýty o tichých bláznech, které kromě lovu ryb, nic dalšího nezajímá. Snad to pochopí i v ostatních MO a do našeho projektu se na podzim zapojí.

Připravujeme nové popisy revírů a vodních ploch, kde dojde k některým změnám především u vodních ploch, ale o těch budeme informovat samostatně. Bohužel stále platí, že tvůrci popisů jednotlivých revírů nečtou Bližší podmínky výkonu rybářského práva SÚS a opakují body v něm obsažené i v popisech. Na můj vkus jsou popisy ještě stále moc obsáhlé, kdy se zcela jasné věci plynoucí z RŘ, BPVRP a ostatních právních norem a legislativy snažíme ještě více vysvětlovat a vychytávat drobnosti ve snaze po dokonalosti, ale té se nedá nikdy dosáhnout a v mnoha případech je tato snaha již kontraproduktivní.

Velké moje poděkování míří do Mladé Boleslavi, kde se místní organizace skvěle zhostila uspořádání Národního kola Zlaté udice.

Za zmínku stojí ještě rozhodnutí Rady ČRS, podle kterého nebudou již na revírech Rady od roku 2024 platit územní povolenky. Pro mě nepochopitelně načasované rozhodnutí, které bohužel získalo v Radě většinu, v době, kdy vše zdražujeme, zavádíme RIS…

Stejně tak diskutabilní je příprava návrhu na zrušení pracovního ročního příspěvku (brigád) a ten zahrnout do navýšení pravidelného peněžitého příspěvku – členské známky. Byl jsem proti tomuto návrhu a upřímně se „těším“ na to, jakým způsobem to bude řešeno. Věřím, že se tyto plány a přípravy stanou velkým tématem k diskuzi funkcionářů a členů napříč celým svazem a tento záměr nebude Sněmem schválen, ať už v jakékoliv podobě. Osobně si myslím, že by to byl poslední hřebíček do rakve naší spolkové činnosti, na které vše stojí a padá od fungování MO, po rybochov a konče u pravidelné údržby našich revírů a péče o majetek MO.

Někteří si jistě všimli, že jsem v Radě byl i proti příspěvku ve výši 25 000 korun z každého územního svazu na pořízení nového simulátoru na zdolávání ryb SIMFISH Scatri (cena cca 200 000 Kč). Nešlo mi vůbec o tu částku, jak by se mnozí mohli domnívat, tak chudí v SÚS opravdu nejsme, ale principiálně mi šlo to, že do Rady odvádíme dostatek finančních prostředků, a tak by si Rada simulátor mohla zafinancovat výhradně ze svých zdrojů, navíc když její hospodaření skončilo se ziskem a simulátor bude jejím vlastnictvím.  

Na co budeme Radě přispívat příště?

Nakonec jsem si ponechal nádhernou akci, která mě osobně chytla u srdce a tou byla návštěva dětí z Jedličkova ústavu na Pískové Lhotě a společný rybolov. Tolik upřímné radosti jsem ještě nezažil. Na pár hodin jsem se dostal do prostředí, v kterém naše problémy a handrkování jsou jen malichernostmi oproti světu těchto handicapovaných dětí, které s nutnou pomocí, ale s naprostou samozřejmostí, zvládají svůj nelehký úděl. Určitě chceme v našem územním svazu s touto akcí pokračovat a budeme se zamýšlet nad dalšími formami spolupráce.

Na závěr dětem přeji hezké prázdniny plné sluníčka a letních radovánek, dospělým pak klidné a pohodové dovolené a třeba na viděnou na našich revírech, kde vše kolem našeho koníčku probereme osobně.

Dušan Hýbner

 

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 897 655

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS