ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Za pět zlatých svíčková od přítelkyně tit

publikováno: 05.09.2022

Přivezl pět zlatých medailí ze světového šampionátu v rybolovné technice, které se konalo v estonském Tallinu. V juniorských kategoriích to nebylo nic neobvyklého, tam Tomáš SPÁČIL doslova drtil veškerou konkurenci.

Mezi dospělými je to ale jiná káva... A jaké jsou pocity úspěšného středočeského sportovce? Tady jsou...

Tomáši, byl toto tvůj nejúspěšnější světový šampionát mezi dospělými? Jsi spokojený?

To rozhodně byl. I když je pořád co zlepšovat, tak jsem nadmíru spokojený. 

S jakými plány jsi odjížděl na MS?

Většinou si předem závod nějak moc neplánuji. Vždy záleží na okolnostech a rozpoložení přímo na místě. Nicméně jsem cítil, že forma je a bude to pouze o tom, jestli se to povede ukázat. Takže jsem samozřejmě někde vzadu v hlavě myšlenky na nějaké to zlato měl. 

Jak se šampionát vůbec vyvíjel?

Hned první disciplínu (mušku skish) považuji za jednu ze svých nejlepších, takže to, že jsem jednou minul mě opravdu mrzelo. Nejenže to nestačilo na nominaci do finále, ale nebyl to ani dobrý začátek pro víceboje. Naštěstí se ale hned další disciplína (muška dálka jednoruč) vydařila natolik, že se mi tuto ztrátu povedlo smazat. Věděl jsem tedy, že není nic ztraceno a jedeme dál.  

Hned první den dvě zlata, uklidnilo tě, že máš splněno a teď vše ostatní už je na navíc?

Já osobně považuji jako nejprestižnější vítězství ve vícebojích. To znamená, že jsem z těchto medailí v disciplínách měl obrovskou radost, ale určitě to pro mě neznamenalo, že mám "splněno". Samozřejmě mi to ale pomohlo k určité pohodě pro zbytek závodu. 

Jestli se to dá nějak poměřit, která z těch 5 zlatých je pro tebe nejcennější, která tě překvapila a kterou získat bylo nejtěžší?

Každé zlato z MS má pro mě obrovskou cenu. Jak už jsem zmínil, tak nejcennější jsou pro mě víceboje. Tudíž zlato z pětiboje a sedmiboje má pro mě největší hodnotu. Rozhodně žádná zlatá pro mě není samozřejmost, ale v disciplínách, kde jsem je získal, jsem věděl, že pokud předvedu to nejlepší, co umím, tak je můžu získat. To, co jsem opravdu nečekal bylo stříbro v devítiboji. Ten totiž obsahuje další dvě disciplíny, kterým jsem doposud nevěnoval tolik pozornosti, ale to hodlám změnit :). Nejtěžší bylo získat vítězství v pětiboji. Rozhodl o něm totiž poslední hod celého mistrovství. Byly to tudíž nervy do samotného konce.

Můžeš odhalit tajemství tvých úspěchů?

Tajemství úspěchu je samozřejmě v přípravě. Bez tréninku by to nešlo a před takto důležitým závodem se mu snažím věnovat co nejvíce. Neméně důležitá je ale psychické pohoda. A když víte, že od svých nejbližších máte stoprocentní podporu, je to půlka úspěchu.  

Rybolovná technika je v našem územním svazu na vzestupu a má ze strany ÚS stále větší podporu. Je to bezesporu tvojí zásluhou, tvých výkonů, tím, jak se prezentuješ a pak také úžasnou a neúnavnou prací tvého otce Radka. Jaké to vůbec je, kdy tě po celou dobu trénuje táta?

No, jak už to bývá ve vztahu otec a syn, tak se to občas na tréninku neobejde bez výměny názorů :). Ale není to na škodu, jelikož si vše vyříkáme a po zbytek tréninku se věnujeme tomu, co je potřeba. Že mě trénuje táta má pro mě dvě obrovské výhody. Tou první je, že mě trénuje od úplného začátku, takže nikdo neví lépe, co mi sedí a funguje. A jelikož je to můj táta, tak druhá výhoda je samozřejmě v tom, že mě dokonale zná i osobně. Ví tak přesně, jak skloubit všechny aspekty, aby to fungovalo co nejlépe pro mě. 

Jak se oslavují zlaté medaile u vás v Zaječově?

Doma mě od přítelkyně čekala moje oblíbená vítězná svíčková :). Určitě se ale ještě nějaké grilování na oslavu uspořádá. Přímo na místě jsem také veškeré úspěchy s kamarády patřičně oslavili... :) 

Co tě ještě čeká do konce roku?

V plánu mám několik závodů doma i v zahraničí. Ale hlavně máme před sebou ještě jeden z vrcholů sezony, a to je finále Světového poháru v Německu. 

(šam)

 

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 544 371

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS