ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Menu tit

Profil SÚS

Výbor SÚS

Dozorčí komise

Odbory

Sekretariát

Všeobecné kontakty

Zprávy ze zasedání výboru SÚS

Dotační programy

Čeští muškaři na ME těsně čtvrtí tit

publikováno: 05.06.2023

Ve dnech 22. - 28. 5. 2023 se konalo v portugalském městě Covilha 27. Mistrovství Evropy v lovu ryb na umělou mušku. Český tým se na tomto mistrovství umístil na úctyhodném 4. místě, v konkurenci 11 zahraničních týmů.

Mistrovství se zároveň zúčastnili hned dva středočeští rybáři Samuel Piekar a Ivan Vančura, který po letech reprezentování od letošního roku zastává pozici státního trenéra.

Náš tým, ve složení Luboš Roza, Tomáš Starýchfojtů, Miloslav Hosenseidl, Martin Vlk, já (Samuel Piekar), Jiří Pejchar (manažer) a Ivan Vančura (trenér), odcestoval do Portugalska s téměř týdenním předstihem, který jsme věnovali tréninku na místních tocích.

Naším útočištěm se stalo městečko Manteigas. Trénink pro nikoho z nás nebyl jednoduchý z důvodu opravdu nízké rybí obsádky. Každý ulovený pstruh, přesahující délku 20 cm (minimální velikost na mezinárodních závodech), byl tedy velkým úspěchem.

Za zmínku v tomto případě stojí návštěva řeky Alva, kde se nějaké rybky chytit daly a zároveň nám zde pomohl místní průvodce João. Z hlediska rybaření pro nás byla nejzajímavější návštěva řeky Mondego, kde se sice nezávodilo, ale charakterem byla velmi podobná závodním řekám. Na ni se nám kromě pstruhů podařilo ulovit i místní ostroretky a parmy. Během celého tréninku jsme společně diskutovali vhodný výběr mušek, vybavení a technik, kdy jsme věděli, že stěžejní pro nás bude lov na nymfu a mušku splávek.

Po tréninkovém „týdnu“ jsme se přesunuli na oficiální hotel ve městě Covilhã, samotnému závodu ještě předcházela porada kapitánů, losování a oficiální zahájení, které bylo doprovázeno průvodem po městě a společným rautem.

Závod začal následující den na sektorech: Upper Zêzere, Alva River, Paul River, Lowere Zêzere a Rossim lake. Šampionát probíhal formou jednoho tříhodinového závodu denně. Hodnotily se úlovky lososovitých ryb, místní parmy a ostroretky. Na závodním jezeře se kromě pstruha obecného a duhového hodnotil i úlovek tlouště.

Od prvních závodních kol nám bylo jasné, že místy bude důležitý úlovek každé rybky, o čemž vypovídali i závodníci s „nulou“. Dalším nemilým zjištěním byla nevyrovnanost některých míst, kde byla spousta vysazených ryb, které ochotné přijímaly cokoliv. Místa s přírodními rybami neměla možnost těmto místům konkurovat.

Od začátku závodu se do popředí dostaly týmy Francie a Španělska, kterým podobné vody vyhovují a ani ze svých domácích vod nejsou zvyklí na chytání velkého množství ryb. Hlavní otázkou tedy bylo, kterému týmu se „poštěstí“ dosáhnout bronzového stupínku.

Z celkového vítězství se nakonec radoval tým z Francie, druzí skončili Španělé a třetí místo ukořistili Finové s těsným náskokem před naším týmem. Bojovali jsme až do konce, čemuž nasvědčuje i naše bezkonkurenční vítězství v posledním kole závodu.

Z individuálního hlediska se našim dvěma závodníkům podařilo skončit v první desítce –  pátý byl legendární český závodník Tomáš Starýchfojtů a sedmý dlouholetý reprezentant Luboš Roza. Já se mohl těšit z hezkého 19. místa i přes to, že se nikomu v mé skupině na jezeře nepodařilo ulovit rybu.

Na závěr bych chtěl poděkovat mé mateřské organizaci MO Mělník a Středočeskému územnímu svazu za podporu, kterou svým závodníkům nabízí, a díky které se můžeme rozvíjet a zlepšovat v našem krásném koníčku!

Samuel Piekar

 

 

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 160 139

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS