ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Ohlédnutí předsedy SÚS... tit

publikováno: 23.12.2022

Pomalu končí letošní rok, který nebyl tedy vůbec jednoduchý. Přitom do každého nového roku vstupujeme s tím, aby byl lepší než ten končící. Nejprve nás dusil covid, teď zase na nás doléhají důsledky války.

Ani v nejhorších snech jsme si asi neuměli představit, že ve 21. století zažijeme válku za našimi humny. Bohužel, je to realita a bohužel asi ani nadcházející rok nebude lepší.

Nicméně se s tím vším musíme vypořádat, náš rybářský spolek nevyjímaje. I přesto, co se kolem nás děje hned na úvod musím říci, že náš územní svaz je v dobré kondici, a budeme-li se i nadále chovat jako rozumní hospodáři, zvládneme to.

Co se za poslední tři měsíce událo? Tak především jsme investovali do odstavné plochy na Strženém, která byla zkolaudována, provedeme ještě drobné úpravy a od jara naplno bude sloužit všem návštěvníkům této vodní plochy. Pak jsme provedli rekonstrukční práce na Božkově, zpevnění břehů, odbahnění sedimentační nádrže a opravu mola pro handicapované rybáře.

Při dnešní inflaci jsou investice do majetku a zvyšování tak jeho hodnoty tím nejlepším, co můžeme udělat.

Pochopitelně, že podzim a začátek zimy je ve znamení vysazování ryb. V tomto směru nadále pracujeme v tom, co jsme si řekli: vysazujeme ryby druhově a věkové pestré, letos se nám opravdu dařilo v získávání nejrůznějších násad, a to ve všech věkových kategoriích.

Kromě tradiční násady kaprů v lovných velikostech, jsme do revírů MO a vodních ploch nasadili líny, amury, bílou rybu, štiky, candáty, okouny, cejny, druhák či siveny.

Když mluvím o věkové pestrosti, tak kromě ryb v lovné velikosti jsme vysadili lipany o průměrné kusové velikosti 12 cm, boleny o průměrné velikosti 8 cm na kus, malé candátky, dvouleté podoustve či ostroretky.

V rámci společného projektu se Středočeským krajem bylo do vybraných vodních toků v našem územním svazu vysazeno celkem 11 360 ks ročků a půlročků pstruha obecného. Z této spolupráce mám velkou radost, navíc potočák je naše původní ryba a je nutné její populace neustále posilovat.

Díky našim místním organizacím se podařilo rozšířit možnosti rybolovu na nových revírech a vodní ploše. Jedná se o rybníky Návesní (MO Přišimasy), Šternberk (MO Smečno), V Nohavici (MO Hořovice) a vodní plochu Kaňka (MO Příbram), když všechny jsou k 1. 1. vloženy do společného rybolovu.

Částkou 50 000 korun jsme odměnili za letošní výkony ertéčkáře Tomáše Spáčila, který má za sebou naprosto neskutečný rok, kdy šel od júspěchu k úspěchu. Navíc Tomáš nezapomíná patřičně reprezentovat náš územní svaz a pomáhá s mládeží. Finanční dar si zaslouží a já bych si jen přál podobnou sounáležitost s naším územním svazem i u dalších sportovců...

I přes složitost podzimu a hektiku se startem nového školní roku se nám podařilo rozjet i náborovou akci „vodníků“. Tímto chci velmi poděkovat všem místním organizacím, které se do "vodníků" pustily. Díky jim se nám povedlo přivítat u revírů celkem 1 258 dětí, což je skvělé číslo. Věřím, že právě u těchto organizací se to odrazí v návštěvnosti rybářských kroužků. Na tomto místě se sluší poděkovat Ministerstvu zemědělství, které se finančně podílelo na podzimních náborových akcích.

Minulý měsíc proběhlo hospodářské vyrovnání. Jsem rád, že si MO již zvykly ho absolvovat na sekretariátu v Lahovicích. Je to tak výhodnější pro všechny strany, navíc jsme zde schopni připravit důstojné podmínky včetně občerstvení a není od věci, když zástupci MO alespoň jednou za rok navštíví naši centrálu. HV proběhlo bez větších problémů, takže děkuji všem MO a sekretariátu.

Opět jsme obnovili proškolení členů rybářské stráže místních organizací, které jsem si vzal osobně na starost a objel jsem několik regionů našeho kraje. Zájmem jsem příjemně překvapený a jsem rád, že pro členy RS vzdělávání neskončilo úvodní zkouškou na člena RS. Celkem bylo v podzimním období proškoleno 195 členů RS z 22 MO. V této akci budeme pokračovat i na jaře, kdy jsou již objednaná školení MO Mělník, MO Mnichovice a okres Mladá Boleslav. Není nad to se sejít z očí do očí si otevřeně, v rámci diskuze, o všem pohovořit a u problematiky RS to končí jen výjimečně. Pro mě je velice důležité získávat zpětnou vazbu z MO na práci našeho ÚS i v pohledu na dění v ČRS.

Ještě teď před Vánoci jsme díky Ing. Gruntovi zvládli školení pro zájemce o dotace na obnovu a výstavbu vodních ploch. David Grunt je v tomto směru velký odborník a je připraven MO s dotacemi pomoci. Ostatně mě mrzí, že tyto dotace málo využíváme a necháváme tak peníze ležet ladem. A to platí i o dotacích na mimoprodukční funkci rybářských revírů, kde je MO připravena pomoci Alena Valtrová. Stačí se jen na ně obrátit.

Na závěr mi dovolte, milí středočeští rybáři a rybářky a naši přátelé, popřát vám krásné Vánoce a v novém roce pevné zdraví a neutuchající vůli vše zvládnout.

Dušan Hýbner

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 185 309

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS