ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Vodník v Plaňanech - 68 dětí tit

publikováno: 29.09.2022

V úterý (27. 9.) se děti ze ZŠ v Plaňanech dozvěděly, že „Ve vodě nežijí jen vodníci“.  Náborovou akci připravili rybáři z MO Plaňany, za podpory SÚS a Ministerstva zemědělství, v areálu rybochovného zařízení za cukrovarem a u rybníka Plaňanský Velký.

Ve dvou skupinách sem dorazilo 68 dětí z 2. a 3. třídy. Byla pro ně připravena VODNÍKOVA NAUČNÁ STEZKA, na které je dopisem přivítal samotný vodník a sdělil jim, co je zde čeká.

Děti se seznámily s tím, kde ryby žijí, jaké mají ploutve a k čemu slouží. Kromě toho jim vodník představil své kamarády – ryby, vodní ptactvo, žáby a hady. Nechybělo ani seznámení s tím, jak se mají rybáři u vody chovat, a co všechno k chytání ryb potřebují.

Aby nebyla stezka jen o povídání, děti zazpívaly vodníkovi písničku o zvířátkách, naučily se básničku o žábě, vyzkoušely si, jak se používá prut s navijákem, ale také skákaly jako žabičky nebo chodily jako čáp.

Na závěr jsme si zopakovali, co nového se děti dozvěděly.

V druhé části programu už vodníkovi hodně pomáhali místní rybáři. Děti z každé třídy se rozdělily na dvě menší skupinky, ve kterých si vyzkoušely, jaké to je být opravdovým rybářem.  Na jednom stanovišti se za asistence zkušených rybářů naučily nahazovat, seznámily se s prutem a nástrahami na přívlač, povídali si o lovu.

Na druhém stanovišti děti lovily ryby na plavačkové biče, s tím jim pomáhali členové našeho závodního týmu. Samotné chytání bylo pro všechny velkým zážitkem. Místní vodník byl nejspíše moc spokojený, jak byly děti po celé dopoledne šikovné, a tak jim na háček posílal jednu rybu za druhou. Nikdo nezůstal bez úlovku. Na břeh se podívalo velké množství kapříků, cejnů, cejnků, plotic a línů. Dokonce se povedlo ulovit i štiku.

Věříme, že se tato akce všem líbila a s některými dětmi se budeme od příštího týdne pravidelně každou středu potkávat na rybářském kroužku, na který se již můžou hlásit.

Na závěr každý účastník dostal odměnu v podobě tašky s reklamními předměty od SÚS a na posilněnou pitíčko a oplatku na cestu zpět do školy.

Rádi bychom poděkovali všem dětem za návštěvu a nadšení, se kterým plnily všechny zadané úkoly. A také děkujeme paním učitelkám a panu učiteli za pomoc při organizaci.

 Hana Purkrábková, vedoucí RK MO Plaňany

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 218 172

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS