ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Juniorské MS v muškaření očima středočeských závodníků tit

publikováno: 01.08.2022

Na MS juniorů v muškaření v Itálii získal český tým stříbrné medaile. K úspěchu se vracíme pohledem dvou středočeských reprezentantů – Vojty Marka a Lukáše Michalíka.

Naše mistrovství světa začalo srazem celého týmu v Českých Budějovicích ve složení Vojtěch Marek, Lukáš Michalík, Jan Wittner, Tomáš Glaesner, Michal Slavíček, Tomáš Nový (závodníci), Martin Musil ml. (trenér), Tomáš Starýchfojtů, Jiří Pejchar, Martin Vlk a Luboš Grof (realizační tým).

Cesta do našeho cíle města Vasonu trvala zhruba 9 hodin. A za tuto dobu jsme měli šanci probrat snad úplně vše.

První týden před závodem probíhal v duchu tvrdého tréninku na závod. Naší značnou výhodou byla, že jsme zde byli o jeden až dva dny dříve než většina ostatních týmů, a tak jsme měli možnost trénovat v nechytané tréninkové vodě. Trénink sám o sobě nebyl vůbec jednoduchý, protože byl velký problém zjistit, kde vůbec můžeme trénovat, protože nebyly žádné mapy, kde je tréninkový úsek a kde je závodní úsek.

Další nemilé zjištění bylo to, že v řekách není moc ryb, které by byly větší než 20 centimetrů, což byla oficiální míra na šampionátů. A tak nám nezbývalo nic jiného než se přizpůsobit jak taktikou lovu, tak i druhy a velikostmi mušek. Našli jsme pár mušek, které nám na určitých řekách fungovaly velmi dobře, a tak jsme z toho mohli v prvních kolech oficiálního závodu těžit.

Po prvním týdnu neoficiálního tréninku následovalo stěhování z Vasonu na oficiální hotel v Madonne di Campiglio, kde se po ubytování konal i slavnostní zahajovací ceremoniál s pochodem po centru Madonny. Po slavnostním ceremoniálu následovala cesta na kabinkovou lanovku, která nás vyvezla na vrchol hory, kde se nacházela krásná restaurace, kde na nás již čekali se slavnostní večeří.

Hned druhý den začalo první kolo. Závodilo se novým způsobem, kdy se chytalo každý den pouze jedno kolo, které začínalo v 9.00 a končilo ve 12.00. Takže každý měl 3 hodiny chytání na to, aby na svém úseku předvedl své maximum. Závodilo se na čtyřech řekách (Vermigliana, Chieza a dva úseky na řece Sarce) a jeden sektor byl na jezeře. Počítali se pouze lososovité ryby, a tak se chytal především pstruh obecný, mramorák (což je tamní druh pstruha), pstruh duhový a občas lipan podhorní.

Závod probíhal tak, že od prvního kola byli Španělé na prvním místě my na druhém a o tyto první dvě pozice jsme bojovali až do konce, kdy to skončilo, jak to začalo. První místo obsadili Španělé, druhé místo obsadila Česká republika a na třetím místě skončilo družstvo Francie.

Slavnostní zakončení s vyhlášením výsledků bylo na hotelu, kde před závěrečným ceremoniálem vystoupila i tamní dechová kapela. Po vyhlášení výsledků následoval už jen závěrečný banket a druhý den ráno cesta domů.

Vojtěch Marek

Juniorského MS se zúčastnilo 10 pětičlenných týmů. Na místo jsme odcestovali s několikadenním předstihem abychom se seznámili s místními řekami a natrénovali techniku pro závod. Trénink opravdu nebyl jednoduchý, v Itálii je momentálně velké sucho a řeky se potýkají s velmi nízkými průtoky, což se odrazilo i v počtu ulovených ryb. Našemu týmu se dařilo již od prvního kola, a nakonec jsme s malou ztrátou na Španěly skončili na krásném druhém místě, dokonce nás neminula ani medaile za jednotlivce, o kterou se postaral Jan Wittner ml. Já jsem v konečném pořadí skončil čtvrtý a Vojta Marek pátý.

Lukáš Michalík

 

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 282 657

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS