ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Opakované pokusné vysazování potočáků a lipanů do Sázavy 8 tit

publikováno: 28.04.2022

Několikaleté sucho, vodní srážky podprůměrné, zimy teplé bez sněhu. Klesá hladina spodní vody a není ji z čeho doplnit. Pstruhové revíry SÚS vysychají, bez tůněk se nemá ryba kde se schovat, rozmnožovat se a přísně chránění predátoři to završují.

V podstatě, když vysadíme předepsané počty do pstruhových revírů v dubnu, následně se vytěží, a co zbude, sežerou rybožraví predátoři. Za poslední roky stav vody v Jizeře, Sázavě a Berounce rozumně kolísá vzhledem k počasí, ale stále tam voda je.

Z výše uvedených důvodů odbor čistoty vod a životního prostředí SÚS vytipoval mimopstruhový revír 411 079 Sázava 8 pro pokusné vysazení pstruhů obecných a lipanů podhorních se souhlasem MO Soutice.

Předmětný revír se přes svůj mimopstruhový režim vyznačuje relativně chladnou vodou s odpovídajícím obsahem kyslíku umožňující život salmonidů, kteří se zde dříve vyskytovali a sporadicky vyskytují. Celý revír je dlouhý 9 kilometrů a má výměru 25 hektarů. Dno revíru je štěrkopísčitokamenité s přirozenou vodní rostlinnou vegetací.

Proto odbor ČVaŽP, na základě schváleného plánu práce na rok 2020-22, místní rybí obsádku podpořil vysazováním 50 kg původních pstruhů obecných a 30 kg lipanů podhorních ve velikosti odkrmeného staršího ročka, které proběhlo 26. 4. 2022.

Z hlediska zajištění přirozené migrace potočáků a lipanů po toku, byli vysazeni pod jezem mlýna v Chabeřicích. Odtud bude postupně kolonizovat celý revír, případně jeho přítoky, doplní nativní obsádku a stanou se z nich časem remontní a generační ryby.

S ohledem na současný výskyt drobných kaprovitých ryb lze očekávat pozitivní bio meliorační efekt vysazených pstruhů potočních. Část z nich se za čas stane vítaným úlovkem na udici sportovních rybářů. Ze statistiky dosavadních úlovků na revíru vyplývá, že většina z nich má šanci dorůst trofejních velikostí.

Fakt, že se jedná o přirozený druh našich vod, nehrozí v souvislosti s vysazením negativní interakce se stávající přirozenou obsádkou. Z výše uvedeného je odbor přesvědčen, že vysazení pstruha obecného do revíru Sázava 8 je vhodný počin jak hospodářský, tak ekologický.

Závěrem chci poděkovat za příkladnou spolupráci MO Soutice, především jednateli panu Seidlovi a hospodáři panu Exnerovi. Další dík patří dodavatelům za profesionální přístup k výběru kvalitních generaček a trpělivou práci s násadou.

Ing. Tomáš Straka, odbor ČVaŽP SÚS

 

 

 

 

 

 

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 197 638

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS