ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Ohlédnutí předsedy SÚS tit

publikováno: 08.12.2021

I když nás covid pronásleduje vytrvale, činnost našeho územního svazu se, dle nastavených podmínek, začala vracet do normálu. Bohužel se v posledních týdnech situace zase komplikuje.

Každopádně jak na úrovni územního svazu, tak i místních organizacích vidím, že se pracuje v rámci daných možností.

Když vezmu, co se událo za posledních pět měsíců, tak jste si jistě všichni všimli, že jsme pokračovali v úpravě našich vodních ploch, kdy probíhaly letní údržby na Božkově, Strženém, Jelitu, Dvorcích a pískovně.

Na Dvorcích jsme nově vybudovali parkovací plochu, kterou jsme ohraničili kulatinou, přidali jsme jednu informační ceduli, opravili cestu a odstavnou plochu. Na Božkově zase došlo k úpravě břehů kamenným záhozem a opravě cesty. Na Strženém jsme koupili část pozemku, na kterém vybudujeme parkovací plochu.

Nezůstali jsme jen u vodních ploch, ale zrekonstruovali jsme hráz na nádrži Záhorská, zpevnili jsme zde břehy a vybudovali jsme štěrkový chodník. Tento revír slouží výhradně našim handicapovaným rybářům, věřím, že jsme pro ně připravili bezpečný revír, na kterém se budou i dobře pohybovat.

Po celou dobu jsme pokračovali a nadále pokračujeme v zarybňování revírů a vodních ploch. A to nejen kapry, pstruhy, líny, amury, sumci, ale do podařilo se nám zajistit i nádherné násady štik, candátů, lipanů, tloušťů či jesenů, vysadili jsme ostroretky, parmy, podoustve a boleny. Upřímně z té pestrosti mám radost.

Chci se tu pozastavit nad některými hlasy, že vysazovat jednoročky je nesmysl apod. No není. Správný hospodář vysazuje ryby, aby revír byl nejen pestrý druhově, ale i věkově. Když jsem provedl nedávno záchranný odlov na Jizeře, upřímně jsem se nestačil divit, jak bohatá a věkově pestrá skladba ryb se objevila. Jistě, ne všechny ryby z vysazení přežijí, tak to prostě je, ale mnohaletá mravenčí práce dříve či později své ovoce přinese, což mi právě Jizera potvrdila. Nelze prostě vysazovat ryby pouze v lovné velikosti, takhle by to dlouhodobě nefungovalo a v přírodě musí být zachována nějaká rovnováha, včetně respektu k potravnímu řetězci, to už nemluvím ani o tom, kam bychom se dostávali finančně, a kde bychom všechny ty násady potřebné k plnění zarybňovací povinnosti v našem kraji brali…

Velkou radost nám dělali sportovci, ať už to byl ertéčkář Tomáš Spáčil, který se stal mistrem světa ve skishi a z domácího šampionátu přivezl 6 medailí, nebo Daniela Truhlářová, která se stala mistryní republiky v přívlači či junior Vojta Marek, který je domácím šampionem v mušce.

Potěšilo mě, že jsme konečně mohli po několika odkladech uspořádat závody „O pohár předsedy SÚS", které se konaly na pískovně. Nádherná účast, velmi dobrá atmosféra, jen počasí mohlo být lepší. Těším se, že příští rok v květnu se na pískovně sejdeme znovu.

Jsem rád, že se nám téměř po dvou letech podařilo uspořádat seminář hospodářů SÚS, kde jsme zhodnotili tříletý projekt „Podpora a záchrana stávajících populací reofilních a ohrožených druhů ryb v rybářských revírech Středočeského kraje“ podpořeného Středočeským krajem. Byl jsem rád i za diskuzi nad tématy, kde jsme probrali nejsem vysazování ryb a kontroly z naší strany, jako územního svazu, ale i změny v zarybňovacích plánech. Aby se věci posouvaly kupředu, tak se o nich musí mluvit, a to seminář naplnil.

Po delší době se nám také rozjeli „vodníci“. Není to jednoduché, školy pracují ve složitých podmínkách, přesto několik místních organizací dokázalo na podzim tuto náborovou akci uspořádat, za což jim patří velké poděkování a uznání. Pro propagaci našeho spolku děláte strašně moc a já vám za to děkuji.

Konečně jsme se také mohli sejít na naší územní konferenci. Všem delegátům děkuju za účast a konstruktivní přístup, vystupujícím pak za to, jakým způsobem měli své zprávy připraveny, a jak je odprezentovali. Konference měla velmi dobrou úroveň. Potěšilo mě, že naše pozvání na konferenci přijali dva náměstkové ministra zemědělství, což je potvrzením našich korektních vztahů a výborné spolupráce.

Proběhl také Sněm ČRS, na kterém se především probíraly Stanovy ČRS, mluvilo se o informačním systému. Myslím, že už k tomu zaznělo spousty slov a nemá cenu je stále opakovat. Změny stanov byly schváleny, informační systém je nutností a potřebujeme ho a uvidíme, co z něj ve finále bude. Na vše se musíme připravit a našim MO zajistit odpovídající vybavení, což beru jako samozřejmost. Celý svaz stojí a padá právě na MO a jejich funkčnosti.

Jinak se na Sněmu opět v plné kráse ukázalo, jak moc jsme, jako Středočeši jiní, což je způsobeno naší specifikací, kdy u nás mají hlavní slovo MO a členská základna. Jsem moc rád, že takoví jsme, že o věcech přemýšlíme a děkuji všem našim delegátům za přípravu na Sněm a jejich návrhy v diskuzi. Nechci být zlým prorokem, ale tuším, že se brzy ukáže, jak krátkozraké bylo rozhodnutí Sněmu nepřijmout návrh naší delegátky, aby účinnost nových Stanov byla posunuta o měsíc či dva a nabyla platnost současně až s novým Jednacím řádem, který zatím hotový není..., a že ten návrh byl relevantní a pomohl by především zpracovatelům Jednacího řádu získat potřebný čas, o tom jsem bytostně přesvědčený. 

V průběhu léta a podzimu jsme rovněž svedli tři souboje o udržení stávajících revírů MO, které jsou vloženy do společného rybolovu. Byla to celá řada velice složitých jednání a rychlých rozhodnutí. Mám obrovskou radost, že mohu sdělit, že ve dvou případech už máme vyhráno, a to v zachování stávajících revírů MO Slaný a MO Uhlířské Janovice a v třetím případě ohledně revíru MO Příbram jdeme do cílové rovinky. Náš ÚS v těchto zkouškách uspěl a splnil svou roli tu být pro své MO ve chvílích, kdy to potřebují.

Na vodních plochách Božkov a Dvorce jsme přešli do pstruhového režimu, určitě vnímáte, že obě vodní plochy pravidelně duháky zarybňujeme, a když se zadaří, tak i siveny. Snad nám zima ukáže svoji vlídnou tvář a dojde i lov na dírkách, pro který máme na obou VP uděleny výjimky.

Novinkou, která nás čeká od ledna a zmíním ji tu, je, že na pískovně se bude v době od 1. 1. do 28. 2. (29. 2.) provozovat pouze lov přívlačí a lov na umělou mušku. Ostatní způsoby lovu až od 1. 3. Je to zase krok k zatraktivnění lovu, kdy umožňujeme na pískovnu přístup vyznavačům různých lovebních technik.

Potěšitelné pro vás, členy našeho územního svazu, je, že nadále držíme ceny územních povolenek, a i pro příští rok se nemění. Za sebe mohu říci, že z dlouhodobého hlediska je tato situace neudržitelná, ale zatím si ji stále můžeme dovolit. Neříkám, že ke zdražení povolenek dojde za rok, záleží na mnoha okolnostech, avšak že ke zvýšení ceny za povolenku bude muset dojít, je jisté.

Máme nové propagační předměty, překvapilo mě, jak se po kulichách SÚS zaprášilo a v této době probíhá výroba nové várky, máme své vlastní kalendáře, ručníky, po kterých řada rybářů volala, omalovánky, kterou jsou podle mě nádherné, a které přímo pro nás namaloval populární kreslíř Milan Kounovský. Do škol jsme v rámci propagace prostřednictvím MO rozdali reflexní vesty a přispěli k tak většímu bezpečí dětí. Nápady prostě jsou, jen realizace je občas složitá, zvláště v této době.

Milé středočeské rybářky, milí středočeští rybáři, přátelé našeho územního svazu, chci vám touto cestou všem poděkovat za práci v letošním roce, popřát vám klidné Vánoce, byť covid a z toho plynoucí nařízení, se nám je snaží pokazit, ale nenechte si je vzít a prožijte je mezi svými blízkými, které máte rádi.

Buďte zdraví a v příštím roce na viděnou na některém z krásných míst u našich vod.

Dušan Hýbner

 

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 336 905

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS