ZAVŘÍT

Český rybářský svaz, z. s., Středočeský územní svaz

Záchranný odlov ryb na Jizeře v Hněvousicích tit

publikováno: 24.11.2021

Ve čtvrtek (18. 11.) byly v Hněvousicích zahájeny práce na opravě mostku (přes náhon MVE k takzvanému Ostrovu). Ještě předtím došlo k vypuštění náhonu na minimální možnou hladinu, po kterém v korytě náhonu uvízlo cca 400 ks ryb.

Ty bylo nutné odlovit a převézt do hlavního toku Jizery.

Z tohoto důvodu naše MO Mnichovo Hradiště, ve spolupráci s pracovníky Povodí Labe – středisko Mladá Boleslav, ve čtvrtek od ranních hodin zahájila odlov ryb za pomoci bateriového agregátu. Ten proběhl v souladu s platnou legislativou, kdy obsluha agregátu má potřebné osvědčení a kvalifikaci a odlov byl prováděn na základě výjimky pro náš revír od orgánu st. správy pro lov ryb elektřinou.

Odlov trval několik hodin a jeho výsledky mě, jako dlouholetého hospodáře MO, velice mile překvapily. Prokázalo se, jak je Jizera pestrá ve skladbě rybí obsádky, která byla zastoupena ve čtyřech věkových kategoriích. Zvláště pak hojný výskyt pstruha obecného (divoká forma), parmy obecné, podoustve říční, či ostroretky stěhovavé, dokazuje naše efektivní hospodaření na Jizeře a zejména naši úspěšnou, mnohaletou snahu o podporu reofilních druhů ryb. Je vidět, že tato práce má smysl a přináší výsledky.

Pro zajímavost uvádím všechny druhy ryb, které byly uloveny: candát v ročku a dvouročku, pstruh obecný v ročku, dvouročku a v tříleté rybě, parma obecná v ročku, dvouročku, tří a čtyřleté rybě, to samé platí i v případě podoustve, ostroretky, tlouště a jesena. Dále byly odloveny tyto druhy ryb: hrouzek, okoun, mihule, mřenka, cejn, plotice, perlín, ježdík, jelec proudník… Většina těchto ryb byla převezena do hlavního toku Jizery na tzv. kamínka.

V náhonu zbylo cca 80 ks bílé ryby, která by zde měla bez problému přežít do napuštění koryta na provozní hladinu.

Oprava mostku by měla být ukončena do středy 24. 11., kdy bude náhon opět na provozní hladině. Do té doby budeme situaci neustále monitorovat.

Dušan Hýbner, hospodář MO Mnichovo Hradiště

Fotogalerie tit

foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto
foto

PÍSKOVNA

PÍSKOVÁ LHOTA

AKTUALITY E-MAILEM

Klikněte a přihlaste se k odběru

NAPIŠTE NÁM

INTRANET

KB

POČET NÁVŠTĚV

24 316 832

MÍSTNÍ ORGANIZACE

mapa

RYBNÍKÁŘSTVÍ
MIMOPSTRUHOVÉ A PSTRUHOVÉ

mapa

MIMOPSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

PSTRUHOVÉ REVÍRY

mapa

LOVNÁ MÍSTA PRO
HANDICAPOVANÉ

mapa

Počasí Praha-Zbraslav - Slunečno.cz

© 2024 ČRS SÚS